Back to top

Celldömölk - Mariazell zarándoklat 2024. auguszus 26-szeptember 8.

Időpont: 
2024. augusztus 26., hétfő, 17:00 - 2024. szeptember 8., vasárnap, 21:00

Celldömölk – Mariazell zarándoklat | 2024. augusztus 26-szeptember 8.

Kedves leendő Zarándoktársunk!

Megfáradtál? Felfrissülnél? Kiszakadnál a hétköznapokból? Feltöltődésre és csendre vágysz? Megkeresnéd elveszett iránytűdet? Meggyengült a hited? Befogadó, vidám közösségre vágysz? Valamilyen szándékra felajánlanád az utadat?


Sok szeretettel hívunk zarándokolni a Gyöngyök Útjára. Várjuk, hogy együtt, egymást erősítve járjuk az utat, mely elvezet bennünket a Forráshoz.

A zarándoklat mindenki számára nyitott, lehet egy-egy napra, több napra és teljes távra is csatlakozni, de – mivel az idő és a megérkezés is fontos szerepet játszik az úton – javasoljuk, hogy több napra szakadj ki a hétköznapokból és lehetőség szerint az alábbi szakaszokra jelentkezz:

2024. aug. 26. este - 30. reggel vagy este Celldömölk – Hegykő/Fertőrákos (3 vagy 4 nap gyaloglás attól függően, hogy Hegykőig vagy Fertőrákosig gyalogolsz)

2024. aug. 29-szept. 8. Hegykő – Mariazell (9 nap gyaloglás)  Részletek a plakát után! Mire hívunk? Zarándokútra.

  • Olyan útra, melyen nem csupán az a célod, hogy A-ból B pontba érj, hanem belső utat is szeretnél járni, keresve életed értelmét és célját, őszintén szembe nézve önmagaddal és társként tekintve a csoport minden tagjára.
  • Olyan útra, ahol kilépsz a komfortzónádból: teljes csomagodat a hátadon viszed, egyszerű szálláshelyeken alszol, megpróbálsz alkalmazkodni a csoport többi tagjához (kb. 5-20 fő), mert a csoport együtt halad.  
  • Olyan útra, ahol megpróbálod félretenni elvárásaidat és nyitott szívvel fogadni, amit kapsz és ami történik veled.
  • Olyan útra, melyen kapsz fogódzókat ahhoz, hogy utad valóban benső úttá válhasson, ám szabadon eldöntheted, hogy élsz-e velük.
  • Olyan útra, mely túlmutat önmagadon. Ez fejeződik ki a zarándoklat mottójában, amit az imádság éve inspirált: IMÁDSÁGGAL A GYÖNGYÖK ÚTJÁN. Zarándokzászlónk, melyre bárki tűzhet szalagot, és a nemzeti zászló emlékeztetnek bennünket arra, hogy másokat is hordozunk a szívünkben. Együtt imádkozunk nemzetünk lelki megújulásáért, a háborúk megszűnéséért és a békéért.
  • Olyan útra, melyen az Élet gyöngyei füzér segítségével elmélkedve készülünk a 2025-ös jubileumi évre, melynek mottója ,,Peregrinantes in spem”, azaz ,,A remény zarándokai”!

Az út lelki háttere

A zarándoklat lelki ívét a zarándokút mentén található szent helyek és az Élet gyöngyei elnevezésű elmélkedési füzér adják, mely tizennyolc gyöngyből áll és minden gyöngyének sajátos jelentése van. Istent, önmagunkat, illetve életünk egy-egy szakaszát, területét szimbolizálják. Összefűzve a gyöngyök az életutat is jelképezik. Útkeresésünket, úton járásunkat teszik kézzelfoghatóvá. Az élet gyöngyei Martin Lönnebo svéd evangélikus püspök ötletéből született. Mára a világ sok országában szolgálja az emberek lelki növekedését.

A zarándoklat minden napja egy-egy gyöngyhöz kapcsolódik (Isten, csend, én, keresztség, pusztaság, nyugalom, szeretet, titok, éjszaka, feltámadás gyöngye). Minden nap az adott témához kapcsolódó rövid gondolatébresztővel ill. kérdésfeltevéssel indul.  Út közben nincs folyamatosan vezetett imádság, de minden nap van lehetőség közös imára, ill. vannak úgy nevezett csendszakaszok, amikor csendben haladunk. A napot élményeink megosztásával zárjuk. Vasárnap ill. ha az adott helyen van erre lehetőség, akkor részt veszünk szentmisén. A lelki programokat és az élménymegosztást illetően mindenki teljesen szabad – semelyik program nem kötelező, de egymás részvételét ne akadályozzuk.

Korosztály: 18 év felett

Szállás:

Zarándokszállásokon (kolostorokban, plébániákon, iskolákban, kereskedelmi szálláshelyeken...esetleg szénapajtában), igen egyszerű körülmények között: van, ahol ágyon, de van, ahol csak földön laticelen (mosakodási lehetőség mindenhol adott), hálózsák szükséges.

Étkezés:

Napi egy meleg étkezésről gondoskodunk (együtt készítünk vagy rendelünk) reggel és napközben ki-ki igényei szerint vásárolhat. Az étkezési költségeket mindenki rendelésének megfelelően a helyszínen fizeti.

Várható költségek:

A szállások ára Magyarországon 0-4000 Ft/éj, Ausztriában 0-35 Euro/éj, a közösen rendelt étkezésre Magyarországon kb. 3000 Ft-ot, Ausztriában kb. 15-20 Eurot kell számolni naponta, ehhez jön az utazás és az egyéni étkezések költsége. Az összegek nagy részét ki-ki a helyszínen maga fizeti be. A szállások pontos díját a résztvevőknek e-mailben küldjük el a szervezés előrehaladtával. A Mariazellből történő hazautazást bérelt autóbusszal oldjuk meg. Azok, akik szeretnének busszal kijönni Mariazellbe a gyalogos zarándokok fogadására, szeptember 7-én, szombaton reggel kiutaznak Maiazellbe, az utolsó néhány kilométert együtt tesszük meg gyalogosan mindnyájan, majd részt veszünk Mariazellben Kisboldogasszony ünnepén. Másnap együtt utazunk haza Budapestre. Mivel a buszköltség a jelentkezők számától függ, az egy főre jutó buszköltséget később tudjuk megírni.

Regisztrációs díj:

Aki szeretne részt venni a zarándoklaton, kérjük, hogy regisztrációs díj megfizetésével járuljon hozzá a zarándoklat szervezési és vezetési költségeihez ill. támogassa egyesületünk tevékenységét. A regisztrációs díj mértékét a szállásfoglalás előrehaladtával emailben írjuk meg a résztvevőknek a Via Margaritarum Zarándok Egyesület számlaszámával együtt.  

Jelentkezési határidő: 2024. július 31. ill. amíg hely van a csoportban.

Jelentkezés: az alábbi online jelentkezési űrlap kitöltésével és elküldésével történik, a teljes zarándoklatra és részszakaszokra is lehetséges. A jelentkezés a regisztrációs díj megfizetésével válik majd véglegessé.

Jelentkezési űrlap: https://forms.gle/zYL3rdTxAqYBUFDj9

Útvonal: 

Celldömölk →Kemenesmihályfa →Csönge → Nick →Csapod →Fertőszentmiklós →Hegykő →Fertőhomok →Hidegség →Fertőboz →Balf →Fertőrákos →Mörbisch →St. Margarethen im Burgenland →Trausdorf a.d. Wulka → Eisenstadt / Ost → St. Georgen am Leithagebirge →Loretto →Leithaprodersdorf →Unterwaltersdorf →Weigelsdorf → Neurißhof →Günselsdorf →Kottingbrunn →Bad Vöslau →Baden →Rosental →Siegenfeld →Heiligenkreuz →Mayerling →Maria Raisenmarkt →Hafnerberg →Klein Mariazell →Kaumberg →Hainfeld →Rohrbach a.d. Gölsen →St. Veit a.d. Gölsen →Traisen →Lilienfeld →Türnitz →Gscheid →Mariazell

Napi táv: kb.18-33 km

TERVEZETT SZAKASZFELOSZTÁS 

Az út nehézsége 

Az út megtétele jó kondíciót igényel, különösen is az osztrák szakaszon, ahol nagyok a szintkülönbségek és hosszúak a napi távok. Kérjük, hogy mindenki mérlegelje erőnlétét, akár úgy, hogy előzetesen részt vesz hasonló hosszúságú túrán, zarándoklaton teljes menetfelszerelésben, jó alkalom erre pl. július 6-i egynapos zarándoklatunk Nógrádról Érsekvadkertre (27 km). Mivel kísérő autónk a zarándoklaton nem lesz, a napi távokat tömegközlekedés igénybevételével lehet esetlegesen rövidíteni, ha egyénileg szükséges. 

Az út vezetői és segítői

A zarándoklat szervezői a Gyöngyök Útja zarándokút Gyöngyközösségének ill. a Via Margaritarum Zarándok Egyesületnek tagjai. Többnyire katolikusok vagyunk, de ökumenikus nyitottsággal és szeretettel várunk felekezeti hovatartozástól függetlenül mindenkit, aki szívesen szánna pár napot arra, hogy a lábak imája, a zarándoklat által kicsit kizökkenjen a hétköznapok mókuskerekéből, magába nézzen, töltekezzen, közelebb kerüljön Istenhez, valódi önmagához és zarándoktársaihoz. Mindnyájunkat összeköt, hogy nagyon szeretünk zarándokolni és szeretnénk ezt az élményt másokkal is megosztani.

A zarándokok „úton tartója”

Gáll Zsófia vagyok, 1978-ban születtem, római katolikus családban nőttem fel. A Via Margaritarum Zarándok Egyesület egyik alapító tagja vagyok. Legelső, életre szóló zarándokélményemet 2005-ben az El Caminón egy 4 hetes gyalogos zarándoklaton szereztem. Hiszek abban, hogy a hazai zarándokutak és gyalogos zarándoklatok testi-lelki megújulásunkat szolgálják. 2008 óta szervezek és vezetek gyalogos zarándoklatokat a Gyöngyök Útján, 2012 óta pedig zarándokvezető képzések szervezője és tanára is vagyok. 2020 óta a Zarándoktábor program szakmai vezetőjeként dolgozom. Az Élet gyöngyei füzért nagyszerű találmánynak tartom, mert segít bennünket az út során mindinkább igazgyönggyé csiszolódni. Segítőtársaim a Gyöngyközösség tagjai, akik az elmúlt években az utat járva maguk is elköteleződtek a zarándokok szolgálata mellett.

További információ: Gáll Zsófia | 06-30-402-53-07 | viamargaritarum@gmail.com

Szeretettel várunk!

A Gyöngyközösség szervezői és zarándokai